Împreună, putem depăși greul

Spread the love
 •  
 •  
 •  

Și iată-ne cum depășim aceste vremuri tulburi și trăiesc cu convingerea că ce trebuie să reținem, este că din tot ceea ce este mai rău, se nasc SOLUȚIILE, OPTIMISMUL, SPERANȚA și PUTEREA.

Leonard Rizoiu
Leonard Rizoiu

Așa este, roata multor ramuri economico-industriale a încetinit și pe alocuri a și oprit, fabrici, uzine, companii, centre de servicii, clădiri întregi rămase neînsuflețite, dar ce este cel mai important nu s-a oprit: INIMILE noastre, gândurile, dorința și dragul de inovație, implicarea și determinarea de a re-începe proiecte.

Am vorbit constant cu colegii mei antreprenori sau nu, din diferite domenii, și cu sinceritate dincolo de faptul că trecem prin momente grele, ne-am încurajat, am deschis discuții despre soluții, despre cum vom face lucruri, despre cum mișcăm proiecte.

Doza mare de optimism și încrederea în forțele proprii ne-au făcut să căutăm constant idei, cu siguranță vom reuși, mai ales aceia dintre noi care au construit, au pornit de jos, au trecut prin situații grele și care au învățat că ce avem mai de preț nu ne ia nimeni, puterea interioară. Mai mult ca niciodată am strâns rândurile  și nu a fost vreme de plâns, mânați de dorința de a avea realizări profesionale, de a reuși, de a ajuta și de a construi am pus pe masă idei, gânduri, situații, planuri.

Și am mai făcut ceva. Ceva ce uitasem să facem, ceva ce a arătat caracterele puternice din noi. Am rezistat! Presiunii, știrilor, căderii giganticilor de lângă noi, opririi proiectelor și punerea în stand by a tot ceea ce aveam pe agende.

Deși am transformat business travel-ul și cursele de avion atât pe rute interne dar și externe cu traseul bine definit între living și bucătărie, balcon și dormitor, nu ne-am oprit! Am mers, am respirat idei așa cum numai un antreprenor o face și am tras aer in piept să putem merge mai departe.

Am realizat că apropierea de oameni nu trebuie sa fie o chestiune de criză ci o normalitate, o valoare personală după care trebuie să ne ghidăm indiferent de domeniul în care ne desfășurăm activitatea, indiferent de job-ul pe care îl avem sau de business-urile pe care le construim; am învățat că această valoare personală ne învață ce sunt unitatea, răbdarea și înțelepciunea.

Cred că toți avem un folder în inbox-ul de mail unde punem lucrurile de citit, și fie că eram în avion sau prin aeroporturi, fie în momentele când ne luam o cafea și mergeam în parc să ne găsim energia, le citeam – niciodată la mine în e-mail acel folder nu a fost gol cum este acum – am citit, am citit tot ce am considerat că mă va inspira să găsesc puterea în mine și în oamenii de lângă să mergem mai departe.

Și acum, suntem gata să băgăm cheile în contact, să pornim turarea motoarelor și / sau să mărim viteza. Avem idei, am energie, avem lecții învățate, avem motivație, avem guri de hrănit, avem putere, avem scop și determinare, avem tot ce ne trebuie să (re)pornim, să reluăm, să (re)inventăm și să ajungem acolo unde am dorit. “don’t stop until you are proud of it”.

Marele câștig este că nu ne-am pierdut, noi ca oameni, ca profesioniști, ca invizi, ca antreprenori, ca inovatori, ca actori ai acestei scene care s-a prăbușit sub noi.

Prin lentila omului de HR, văd acum o serie de abilități care se vor șlefui și dezvolta. Nu mi-a plăcut niciodată să înclin balanța înspre o piață a angajatorului sau a angajatului ci ar fi bine să începem să privim piața ca fiind a noastră, a tuturor, să nu o mai privim segmentat și în antiteză. Și angajații și angajatorii sunt oameni, care trebuie să găsească cele mai potrivite resurse personale și exterioare ca să facă față, să depașească cât de bine posibil acest context.

Împreună, putem depăși greul și istoria ne învață că am reușit de atâtea ori. Vom reuși și acum.

_______________

Leo este un mix interesant între HR / business / antreprenoriat (leoHR și ViitorulMeu) / digital transformation. Absolvent de inginerie economică la București dar și al unor studii postuniversitare ale unor universități internaționale (comunicare organizațională și dezvoltarea capitalului), pasionat de oameni, de lucrul cu oamenii, formator de opinie și implementator de inovații: printre primii utilizatori de social media în recrutare, proiecte de retenție (stay interview și exit interview), printre primii utilizatori de portaluri de joburi din România, susținător al tranformării digitale și legătura în domeniul capitalului uman; experiența și ca HR Manager în companii multinaționale dar și ca specialist și consultant atât pe piața din România cât și experiența în mediul economic european și de peste ocean – Canada.

Alte articole

3 Replies to “Împreună, putem depăși greul”

 1. Buna. Ma bucur sa vad persoane deschise, si dornice de a lucra cu si pt oameni. Si eu sunt in cautarea unui job, actualul este incert, probabil ca multe altele…. din pacate sunt Specialist Resurse Umane, dar, sunt doar o mică bucățică din HR , Administrare personal, contracte de muncă, decizii,acte adiționale,fise post, si arhivarea documentelor, eliberarea de documente pt angajați.
  Ce sfat imi puteti da, în contextul actual, si mai ales ca firmele cauta si admin si payrol, intr.un singur post? Cu stimă, Andreea Cristina Stanciu

  1. Andreea … nu exista “din păcate sunt specialist hr” … ci “ma simt norocoasa ca sunt specialist hr”
   Piața recrutării este in acest moment in plină așezare, se regândesc strategii, nevoi, competente .. de redefinesc etape și procese … lucrurile se vor așeza.
   Ne conectam pe LinkedIn și continuam discutia acolo ?
   Cu drag,
   Leo

 2. Buna, Andreea!

  In HR, ca si in multe alte meserii, se spune ca meseria alege omul!
  Asa cum si Leo a mentionat, la acest moment piata este in asezare, inca nu stim cum va arata realitatea de maine, nu avem intreaga imagine. Sfatul meu este sa continui sa te dezvolti in HR numai daca acest domeniu este unul care te implineste ca perspectiva. Singura persoana care poate creste valoarea la mai mult decat un „specialist resurse umane” esti tu! Asadar, perspectiva unei cariere este data de claritatea a ceea ce iti doresti la acest moment pentru viitor si pentru a stii ce pasi/ actiuni/ alegeri sa faci mai departe. Ideal, sa contactezi o agentie de recrutare/ consilier in cariera ca suport pentru a face impreuna pasii potriviti catre o cariera/ job care sa iti ofere satisfactii!
  Mult succes, Andreea!
  Monica.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *