Trăiește în prezent și privește înainte

Anca Moldoveanu
Spread the love

După 23 de ani de muncă ca angajat, din care 16 în corporații, am ales să o iau pe calea antreprenoriatului într-un domeniu nou pentru România, respectiv oferirea de servicii de supraveghere și educație derulate în locația corporației pentru copiii angajaților. Eram convinsă că toată experiența acumulată în ambele domenii ( HR si educația copiilor), înțelegerea de viață, precum și multiplele școli făcute (22 de ani de educație formală) sunt o bază solidă pentru a începe un nou drum. Un drum care ulterior, după primul an de antreprenoriat, am înțeles și am simțit din plin 😊, că nu are prea multe legături cu drumul anterior!

Anca Moldoveanu
Anca Moldoveanu

Tot ce am învățat prin ”școlile înalte de management” și de administrare a afacerilor erau bune pentru a ”construi pe hârtie” business case-uri, pentru a veni ”în contradicție cu legile anti-bun-simț” care guvernează domeniul de activitate în care am intrat, pentru a ”impresiona” clienții-corporat cu ”ideea interesantă” și prezentările PPT ”foarte profi”. Tot ceea ce am proiectat (cu mintea și pe hârtie) la început de drum în antreprenoriat, nu are prea multe legături cu ceea ce s-a întâmplat în primii trei ani!

Așa am învățat treptat-treptat că nu pot conta în mod deosebit pe anii din spate, că tot ce pot să fac este să mă uit la realitatea prezentă ( așa cum este ea: cu birocrație, cu legi care nu promovează valoarea adăugată ci formalismul, cu clienți care ”se dau la fund” după ce jumătate de an au făcut demersuri în direcția lui DA, iar apoi dispar). Am început să construiesc pas cu pas, plecând de la ceea ce apărea pe drum, și avea legătură cu direcția în care am stabilit că merg.  Așa că am experimentat și partea de B2C a business-ului deși am plecat la drum cu ideea de B2B, așa am început să ofer și supraveghere pentru copii deși viziunea businessului este legată de sistem de educație, așa am început să țin eu personal cursuri pentru copiii, deși inițial am spus că eu doar o să coordonez oamenii care vor lucra direct cu copiii! Important a fost că pe tot acest drum, care arată diferit de cât mi l-am imaginat, m-am uitat mereu la ”partea plină a paharului”! Mereu m-am întrebat ”Ce pot învăța din această situație?!” sau ” Cum mă ajută această situație, care inițial nu mi-am dorit s-o traversez?”.

Cred că modul în care m-am raportat le diferitele situații, total neașteptate ( potențiali clienți care s-au, arătat interesați de servicii,  blocându-mi resursele, și apoi au dispărut în ceață fără să explice ce s-a întâmplat), total neplăcute ( potențiali clienți care mi-au condiționat semnarea contractului de aspecte care nu aveau legătură cu acesta)  a fost tot ceea ce a contat! Toate aceste experiențe, sunt cele care m-au ”testat” CINE SUNT?!  și m-au ajutat să merg ÎNAINTE! Căci ceea ce am înțeles până acum din postura de antreprenor ( coborât din corporații- căci așa m-am simțit😊☹) este că ceea ce contează în primul rând este CINE EȘTI și CE OFERI LUMII în care trăiești, DIN CEEA CE EȘTI TU!

Și mai este ceva, care cred ca am învățat acum mai mult decât înainte, să nu mai am nicio așteptare! Nici legat de rezultatele pe care le obțin cu businessul ( nu mă refer la standarde, ci la cifre), nici legat de relațiile umane pe care uneori crezi că poți conta pentru a merge mai departe, nici legat de oamenii cu care faci echipă! Pur si simplu eu fac ceea ce ține de mine, cu profesionalism și cu intenții aliniate cu misiunea pe care mi-am asumat-o ca om si ca antreprenor, si las ca lucrurile să se așeze! Mi-am dat seama că dezamăgirea mea, venea din așteptările mele, iar comportamentelor celor cu care interacționam venea din povestea lor, nu din relația cu mine! Așa că atunci când lucrurile nu ies exact cum te aștepți, e bine să renunți la așteptări, dar să mergi înainte cu aceeași pasiune pentru ceea ce faci!

În acest drum al transformării din ”corporatist”, în antreprenor, exact când îți spui că lucrurile au început să funcționeze mai bine, apare ceva total neprevizibil, cum ar fi pandemia COVID-19! Și brusc am simțit cum ”căsuța mea din paie” o să fie spulberată! Ce ai fi putut să gândești, când businessul tău este cu copii, iar prima măsură luată la începutul pandemiei a fost închiderea școlilor și a oricăror activități față în față cu copiii!? Am avut câteva zile de dezorientare, când 70% din contractele în derulare nu-și mai aveau obiectul muncii! Mi se părea că atât timp cât este pandemia, business-ul pe care abia începusem să-l ridic nu mai este relevant, că nicio corporație nu are nevoie să le ofere angajaților beneficii noi, activități ludic-educaționale pentru copiii angajaților! Mi se părea că ”Țara arde și babele se pieptănă!”- așa îmi vedeam businessul la începutul lunii martie 2020! Norocul meu a fost că am avut cu cine să discut în acele momente și să-mi văd credința limitativă, care mă ținea pe loc! Așa că din nou, m-am uitat în prezent să văd cum pot să re-pivotez business-ul și să ies în piață! Fără așteptări, fără frici, fără să mă simt limitată de pandemia care ne restricționa din ce în ce mai mult! Nu a fost ușor, iar cel mai mult m-a ajutat un client, inovator și deschis să experimenteze servicii noi! Într-un fel clientul respectiv, mi-a dat mesajul că viața merge înainte, indiferent cât de tare se ”contracta” lumea!

Și m-am bucurat enorm când am văzut primii părinți, angajați în corporații, că simt valoarea adăugată a serviciilor ludic-educaționale pe care am început să le derulăm on-line în perioada pandemiei, cu copiii lor. Am realizat că dincolo de misiunea de a construi un sistem de educație, vin în întâmpinarea unor nevoi de bază ale părinților care munceau de acasă fiind în același spațiu cu copiii lor! Brusc am înțeles că nu ofer niște beneficii care sunt un ”lux” (cum era în mintea mea😊), ci că ofer beneficii care satisfac o necesitate a părinților care muncesc ( supravegherea și educația copiilor, în același timp). Mi-am dat seama că nu contează percepția proprie asupra serviciilor pe care le oferi, ci valoarea pe care o dau clienții acestor servicii!

Iar când te simți vulnerabil, cel puțin din punct de vedere business, viața te mai pune la încercare, ca să vezi cât de puternic ești și câte resurse interioare ai! Așa că în plină pandemie, de pe o zi pe alta tatăl meu a fost la un pas de moarte, fiind internat cu pneumonie ( fără nicio legătură cu COVID-19) pentru două săptămâni! Am simțit că răstorn munții ca să mă asigur, chiar de la distanță, că tatăl meu primește servicii medicale făcute cu profesionalism și responsabilitate ( căci tata are 86 de ani, și era ușor să fie trecut la victime COVID-19)! M-au ajutat mult colegii de la ”școala înaltă de business” care au ”răscolit” prin spital ca să afle evoluția stării de sănătate a tatălui, m-au ajutat mult prietenii care s-au rugat pentru tata! Banii erau inutili! Din nou viața mi-a spus că ceea ce am este momentul prezent, resursele interioare și OAMENII din jurul meu! Am trecut și prin asta, iar ceea ce am constant în viața mea este un sentiment de recunoștință pentru tot ceea ce mi se întâmplă, atât cu bune cât și cu cele care aparent ar fi rele!

Cred că sunt multe persoane care au trecut prin ”întâmplări” similare, iar ceea ce este important în momentele în care viața te pune la încercare este să fii în prezent, să te conectezi mai ales la resursele tale interioare ( pasiunea pentru ceva, valorile în care crezi, misiunea pe care ți-ai sumat-o în viață, calitățile umane pe care le ai și le manifești) și să mergi mereu înainte, fără frici, fără temeri, fără convingeri care te limitează! Nu este vorba de tupeu, este despre a merge în viață autentic, aliniat cu cine ești și ceea ce vrei să faci! Restul este o chestiune de timp!

__________

Anca a lucrat de 23 de ani în resurse umane și educația copiilor. Din toti acesti ani ultimii 13 au fost în roluri de management în multinaționale, unde întămplător sau nu a construit de la zero departamente și echipe, care au ajuns puncte de referință în interiorul organizațiilor, dar și în exterior.  Principalele “ingrediente” pe care le-a folosit au fost dezvoltarea oamenilor și lucru în echipă, pe fundalul unei gândiri strategice și al inovației continuu.
De trei ani a fondat compania Family Hub care oferă corporațiilor servicii de

Anca Moldoveanu
Anca Moldoveanu

supraveghere și educație pentru copiii angajațior, chiar în locația clientului. A plecat din multinaționale animată de ideea de a construi un sistem de educație și de a oferi părinților, care lucrează, soluții la îndemână și de calitate pentru educația și supravegherea copiilor.
Anca este psiholog, absolventă a Masterelor de Psihologie Organizațională și Economică, Management Educațional din cadrul Universității București, și a programului Excutive Master în Business Administration din cadrul Asebuss și Kennesaw State University.
Misiunea care o călăuzește în tot ceea ce face, în plan profesional și personal, este să aibă o contribuție în dezvoltarea și devenirea oamenilor cu care interacționează, și să contribuie la un salt în conștiința societății.

Alte articole

One Reply to “Trăiește în prezent și privește înainte”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.