4 luni de creație și curaj: se vor lansa proiecte incredibile

Sorin Faur
Spread the love

Deși au trecut doar 4 luni de la declararea stării de Pandemie, timpul se împarte deja în Înainte și după Coronavirus. Acest eveniment a venit așa brusc și cu un asemenea impact încât realmente a schimbat lumea și ne-a mutat peste noapte într-o nouă era. Suntem încă în plină tranziție către ceea ce va fi societatea mâine, dar este clar că nu mai poate fi că Înainte. Până și reclamele la TV trebuie să se schimbe pentru că ni se pare inacceptabil acum să vedem un stadion plin cu 100.000 de oameni participând la un concert sau la un meci de fotbal.

Sorin Faur
Sorin Faur

Lucrurile încă se așează și își caută făgașul, sunt încă multe necunoscute, dar unele schimbări sunt aici că să rămână pentru ani de zile. Ne vor întră în reflex, vor deveni rutină, vor deveni nouă normalitate, precum în Matrix: alegi să iei pilula albastră sau alegi să iei pilula roșie? Dacă alegi pilula albastră, te vei trezi că dintr-un vis și vei crede ce vrei să crezi despre ce s-a întâmplat…dacă alegi pilula roșie… În cazul nostru, nu cred că am avut de ales, am înghițit cu toții pilula roșie și ne-am trezit într-o nouă realitate. Dacă această nouă realitate va fi mai bună sau nu, depinde doar de noi, dar ce se vede deja este că oamenii o vor mai bună.

Criza recentă pe care iată o depășim și oficial prin încetarea marii majorități a restricțiilor impuse în starea de urgență/alertă s-a dovedit a fi catalizator pentru schimbare în bine pentru foarte mulți. După reacția inițială când toți am făcut un pas în spate să vedem mai bine ce se întâmplă, urmarea a fost că ne-am reconsiderat poziția pentru un nou viitor. Încă nu se vede, dar aceste 4 luni au fost pentru mulți laborator de creație și curaj, o perioada în care nu doar ne-am călit, ci am învățat să ne adaptăm și mai ales, să ne reinventăm. În lunile și poate anii care urmează vom vedea concretizându-se proiectele și inițiativele incubate în aceste 4 luni: proiecte incredibile pe care nimeni nu avea curajul să le înceapă pentru că ar fi însemnat un risc, au devenit dintr-o dată fezabile.

Da, din punct de vedere economic s-a făcut un pas înapoi și probabil va dura luni bune până să recuperăm ce s-a pierdut. Dar s-au făcut foarte mulți pași înainte. Mindset-ul social s-a schimbat, a evoluat, ne-am dus mult în viitor. Să ne gândim doar cât a progresat societatea prin debirocratizare și digitalizare, că vorbim de firme, bănci sau chiar administrația publică: lucuri care necesitau zece drumuri au devenit realizabile de la calculator. Nu mai vorbim că în această perioada s-au născut mulți lideri, căliți în focul deciziilor fără precedent: da, s-au format caractere, s-au consolidat valori și fiecare a devenit mai el însuși decât a fost Înainte.  Acești Lideri s-au pus deja pe treabă.

Iar dacă ceva a reieșit iarăși și iarăși la suprafață este faptul că oamenii, cu adevărat, sunt cea mai importantă resursă. Până la urmă pentru oameni s-a oprit economia, pentru protejarea sănătății celor vulnerabili. Dar chiar dacă economia s-a oprit puțin, oamenii și ideile nu: am văzut reiterat foarte clar acest lucru în companiile care deși afectate de criză coronavirus au avut capacitatea de a se reinventa, dovedind agilitate și capacitate de adaptare în timp real. Calculatoarele, inteligență artificială, sediile de orice fel s-au dovedit irelevante din acest punct de vedere. Oamenii: ei fac schimbarea, ei aduc plus valoare! Wow, și câte exemple de generozitate, de întrajutorare publice și private și câte idei fabuloase am văzut și am auzit!

În criză și dincolo de criză, din nou și din nou și din nou s-a dovedit că organizațiile care au investit în oameni au fost înzecit răsplătite de inteligență, entuziasmul și engagement-ul acestora. Este rău că a venit această criză, nu aveam nevoie de ea, ne-am fi lipsit oricând și la orice moment de așa o complicație. Dar dacă tot a venit peste noi și-au zis mulți, să facem ceva bun din ea, să transformăm criză într-o oportunitate, și să creștem de pe urmă ei! Ce putem face diferit, ce putem face mai bine, cum putem simplifică lucurile? Această a fost paradigmă sub care am fost: marea reinventare! Această criză a scos ce este mai bun din noi ne-a învățat să ne reîntoarcem la cei dragi, să acordăm atenție celor importante, să avem timp de reflecție, să o lăsăm mai moale cu consumul deșănțat și cu risipă. Ne-a învățat să-i ajutăm pe cei mai afectați decât noi, să fim optimiști deși nu erau motive imediate de a fi optimiști, într-un cuvânt, să luăm atitudine și să ripostăm! Fiecare după puteri, dar nimeni nu a rămas indiferent la ce s-a întâmplat.

Cele 4 luni de lockdown au trecut: se redeschid mall-urile, se revine la viața socială ce ne-a lipsit în acest timp. Ne întoarcem la ”normalitate” mai puternici și cu energia ideilor și proiectelor concepute în acest timp. Cu certitudine, este doar începutul !

___________

  • Sorin este Expert Resurse Umane, Antreprenor, Fondator Academia de HR companie de servicii de Consultanță, Recrutare și Training ce abordează toate problemele importante de People Management și HR, contribuind la atragerea, pastrarea si dezvoltarea talentelor in companiile din Romania.

    Sorin Faur
    Sorin Faur
  • Sorin are peste 20 ani experienta in domeniul Resurselor Umane, fiind implicat in proiecte complexe de consultanta si management in arii precum: design si optimizare organizationala, managementul schimbarii, managementul si evaluarea performantelor, proceduri de HR, recrutare, training (peste 4500 de ore livrate), assessment.
  • In calitate de Coordonator pentru Europa de Est si Balcani pentru BDO, Sorin a condus timp de 9 ani sute proiecte la nivel local si regional, fiind responsabil pentru cele 14 tari din zona si a contribuit la dezvoltarea strategiilor si politicilor de HR si Management in companiile asistate.
  • Sorin detine o diploma in Psihologie si Sociologie, un Master in Psihodiagnostic si un altul in Psihologie Organizationala si Economica. Sorin este de asemenea absolventul unui program international de Executive MBA la WU Vienna University – Austria si Minnesota University – USA) si a absolvit un program dedicat de Antreprenoriat la MIT, Massachusetts Institute of Technology, Sloan School of Management, USA. Sorin detine mai multe certificari profesionale precum cea de Certified Management Consultant conferita de International Council of Management Consulting Institutes din Elvetia.
  • Sorin a publicat cartea Arta Memoriei și este un autor activ pe teme de resurse umane, antreprenoriat, management si leadership.

Alte articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *