Fii bun în România cea bună

Spread the love

Când am primit de la Monica platforma și am văzut ce urmează după www nu am putut decât să am un mare zâmbet și să mă gândesc: oh, da! România are nevoie să învețe să fie bună. România are nevoie să învețe să fie blândă. Bunătatea și blândețea sunt caracteristici esențiale ale compasiunii și empatiei. Iar compasiunea și empatia sunt prerechizite ale sănătății emoționale și, aș îndrăzni să spun, și fizice. Sunt lucruri pe care este musai să învățăm să le aplicăm atât în relație cu cei din jur, dar mai ales în relație cu noi înșine. Iar asta nu înseamnă să ne batem pe umăr în termeni de “lasă că atât s-a putut”. Compasiunea nu înseamnă acceptare. Compasiunea înseamnă înțelegere. Înțelegere a ceea ce ni se întâmplă, a ceea ce ne produce suferință, înțelegerea parcursului nostru de viață pentru a putea ști care ne sunt nevoile și cum putem ajunge să ni le împlinim.

Și cum putem să facem asta? Compasiunea, ne arată studiile științifice, produce ca un fel de liniștire a minții. Ne scoate din zona de luptă, de a demonstra că de fapt putem, chiar dacă nu reușim tot timpul, de a ne asigura că ceilalți ne văd,

Raluca Anton
Raluca Anton

chiar dacă, în sine, nici măcar nu contează, de a ne asigura că cineva plătește și este găsit vinovat, chiar dacă asta nu ne “rezolvă problema” și nici nu ne diminuează suferința pe termen lung. O dată ce putem să ne uităm la noi înșine cu compasiune începem să ne simțim mai în siguranță în propria viață, dar niciodată asta nu este de ajuns. Pentru că o dată ce am ajuns în acest punct este esențial să mergem mai departe pentru a vedea ce e nevoie să facem în plus pentru a produce o schimbare, cât de mică, astfel încât să fie altfel….mai bine.

Vedeți? Marea majoritate dintre noi avem tendința să ne uităm motivațional în oglindă și să ne spunem cu forță: “de azi….de mâine…de luni nu voi mai…”. Și iată cum asociem schimbarea cu o negație, cu ceva ce nu vrem să mai facem. Pe de altă parte, schimbarea nu înseamnă să nu mai fim cum suntem. Schimbarea înseamnă să facem ceva nou, ceva diferit, ceva altfel pentru a putea să producem un plus de bunăstare emoțională. Motivationalele ne țin o săptămână, o lună, dar, din păcate, nu produc schimbări pe termen lung. Astfel, aș vrea să vă propun să ne uităm cu drag și grijă în acea oglindă și să ne spunem: “are sens că am ajuns aici! Are sens să nu îmi iasă lucrurile pe care mi le doresc pentru că uite câte mi s-au întâmplat până acum! Uite ce îmi spune povestea mea de viață!” iar după ce reușim să ne uităm la noi înșine și să nu îl vedem doar pe adultul de azi ci și pe copilul, adolescentul, tânărul din spatele minții noastre ne va fi mai ușor să ne înțelegem și să ne acceptăm. Iar apoi, cu toți acești “oameni” din noi să vedem cum putem să ii ajutăm să se simtă mai bine.

Ce are nevoie copilul să audă?

Ce are nevoie adolescentul să știe?

Ce are nevoie tânărul să facă?

Ce am nevoie eu acum?

Iar răspunsurile la toate aceste întrebări ne vor duce către o mică schimbare în fiecare zi. Schimbare care va dubla siguranța că noi, cu noi înșine suntem mai bine decât eram cu câtva timp în urmă și mai puțin bine decât urmează să fim.

Și nu mai departe de atât, poate ar merita chiar să ne uităm la ce ne spune istoria locului de unde venim, istoria familiei, a satului, a orașului, a țării. Toate acestea au un sens și toate sunt interconectate. Și nu le vom putea face să fie mai bine dacă nu înțelegem, la fel ca în medicină, care este cauza și care este parcursul.

România cea bună merită să fie privită cu blândețe și bunătate și compasiune, iar pentru a putea face asta este nevoie să ne amintim fiecare dintre noi că merităm să ne privim pe noi înșine cu blândețe, cu bunătate și compasiune numai pentru că suntem, fără să fie nevoie să facem ceva special pentru asta.

Fiți buni cu voi înșivă!

___________

Despre Raluca Anton
Dr. Psiholog Raluca Anton este managing partner PsyLife Clinic și co-fondator Holo – Psihologie pentru comunitate. Are o experiență de peste 13 ani în munca cu oamenii, fie că este vorba de susținut cursuri, training-uri sau formări

Raluca Anton
Raluca Anton

profesionale pentru psihologi, fie că este vorba de activitatea pe care o desfășoară în procesul psihoterapeutic sau cel de coaching. Dincolo de formarea profesională realizată în cadrul universității, Raluca are o formare de lungă durată în știința relațiilor. De-a lungul anilor de studiu și de muncă în domeniul cercetării a învățat să privească procesul terapeutic sau de training din perspectiva evidențelor și a validității științifice. In plus, unul dintre obiectivele ei este să promoveze către publicul larg psihologia validată științific, motiv pentru care este realizatorul unor emisiuni de profil pe diverse platforme online și a podcast-ului Jocurile Minții pe care le puteți urmări sau asculta sau pe site-ul: ralucaanton.ro sau pe platformele online.

Mult spor,
Raluca

 

Alte articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *