Cum îți găsești motivația de acasă

Tedy Necula
Spread the love
  •  
  •  
  •  

Salut, sunt Tedy Necula!

La fel ca și voi stau în casă și îmi place foarte tare. O să ziceți că sunt nebun, dar îmi place foarte tare pentru că e cea mai bună perioadă în care îți poți crește brandul, în care poți recupera ceea ce nu ai reușit să faci pentru conținutul tău, pentru brandul tău, pentru dezvoltarea ta. Nimeni nu te cheamă la întâlnire afară, nimeni nu te strigă să ieși la o bere pe afară, o pizza, pe undeva, nu te vezi pe nimeni, stai în casă. Lucrez ca un nebun 14 ore pe zi și îmi place foarte tare.

Nu zic să faceți ca mine, însă, aviz celor care rup Netflix-ul în două. Nu este un concediu și nu este o perioadă de relaxare. Este cea mai bună oportunitate în care poți recupera, poți învăța sau poți să-ți dezvolți skill-urile. În vlogul acesta vreau să vorbesc despre cinci lucruri principale prin care îți menții motivația activă.

Tedy Necula
Tedy Necula

Mereu am spus și cred foarte tare că motivația nu vine din afară, motivația e în noi. Nu contează cine te concediază, nu contează jobul pe care nu îl mai ai, nu contează ce pățești. Nu e cineva din afară care vine să îți dea motivația. În tine e motivația! Chiar dacă se leagă de supraviețuire, chiar dacă se leagă de găsirea a noi căi să faci bani, să trăiești, să fii relaxat mental, spiritual, și fizic, acesta este momentul de restart, despre care, ce să vezi, toți vorbim, ne place să ascultăm speech-uri despre cum să îți dai restart, dar când a venit momentul de restart, tot să ne speriem de el, majoritatea. Atenție, mesaj care nu se aplică numai celor care au avut sau au un business.

Se aplică tuturor oamenilor, chiar dacă nu ai făcut în viața ta o afacere pe propria piele, ci doare fost angajat, trântor sau altceva. Eu le-am experimentat pe toate, am fost angajat o lună de zile. Asta este momentul de restart. Iată cele 5 puncte care mi se par esențiale ca să îți păstrezi motivația, cât ești acasă.

Primul – Focus pe tine!

Motivația vine din tine, din lucrurile care îți reușesc. Motivația vine din a te ține util. Ca să te ții util pentru ceilalți sau să identifici pentru cine poți să fii util în perioada asta, trebuie să stai conectat în online, cu ceilalți să vezi oportunitățile. Așa am făcut eu și colegii mei când am făcut video-ul remote pentru doctorul in Timișoara. Ține-te util, fă-te util. Dăruiește apoi, întreabă-te cum vrei să crești. Uită ce a fost pana acum 2 luni, nu de tot. Uită situația în care ești. Întreabă-te dacă ăsta e punctul de restart. Cum vrei să începi? Cum vrei să crești? Ce skill-uri simți că ai și nu le-ai pus în practică până acum? Atenție, acum e o perioadă de tranziție, de haos, de frică, lumea o să aibă nevoie de tot felul de servicii, mentale spirituale, fizice. Ce skill-uri simți că ai și poți da mai departe? Creșterea ta e putin contra timp pentru că toti se gândesc ce vor face de acum încolo. E punctul zero. Cum vrei să continui? Lumea stând în casă o să aibă nevoie de foarte mult suport pe toate planurile. Pentru că ai nevoie să te adaptezi la perioada asta. Cum îți pui corect întrebările în perioada asta? Dacă sunt întrebări care țin de negativ, care țin de virus, care țin extrem de mult de frica de pierderi, nu o să te ajută să crești.

Dacă îți pui întrebările „Cum cresc în perioada asta accelerat?” Aici o să înceapă planul în care tu poți să treci pe modul online cu tot ce ai de făcut și să îi ajuți pe ceilalți. Dacă vorbim de livrări, de servicii de transport de mâncare sau materiale sau mai știu eu ce, adaptarea ta ține și de chestii de igienă, de cum faci să fie safe. Mă refer în special lace poți face de casă cu laptopul sau cu calculatorul in față sau cu telefonul. Poate că ai niște skill-uri pe care nu  le-ai aratat niciodată, pe care nu le-ai masterizat. E un Tedx foarte fain, pe care ti-l las aici, care ne arată cum să înveți orice în 20 de ore. Skill-urile ce țin de personal vor ajuta foarte mult. Nu o spun eu, o spun toți J Tot așa, povestesc, psihologi, traineri, terapeuți, coaches, antrenori personali, toti vor avea treabă in online. Dacă ești parte din ei, dă-te pe online! Te putem ajuta în sensul ăsta. Gândește-te ce ai putea să predai, ce ai putea să livrezi de acasă. Profesorii își țin deja cursul de acasă. Cursurile online care să te ajute să masterizezi skill-urile tale. Învață ce vrei tu. Sunt o grămadă de cursuri online destul de ieftine. YouTube are cursuri free chiar ok. Sunt unele care costă un pic mai mult dar te ajută să ajungi la skill-uri mai performante și apoi să le transformi, să le convertești în bani pentru tine și ai tăi. Crește în perioada asta, ăsta a fost primul lucru pe care vreau să îl simți. Pune focus pe tine!

E despre frică. Cum te bați cu frica? Evident, ne e frică de perioada asta. E logic, suntem oameni, e ok. Dar cum deal-uiești cu frica? Care sunt gândurile care te ajută și ăla care nu te ajută? În primul rând, hai să o dăm pe față. Vorbim de două frici: frica de moarte și frica de necunoscut. Vedem că se moare pe capete de la Covid. Nu vrem să fim ăia care mor și nici cei din cauza cărora se moare. De asta, gânduri legate de asta nu te ajută neam. Apoi, e frica de necunoscut. Nu știi ce urmează, nu știi să prevezi, ești în expectativă, ce mai zic știrile, ce se mai anunță, care e noua ordonanță… Nu poti să stai în halul ăsta sau poți să îți dozezi timpul zilei între ce știri vrei să auzi, ce informații vrei să îți iei și ce vrei să faci tu cu ceea ce ai tu bun în tine și cu ce ai tu de dat. Paranoia duce la neclaritate, duce la nebunie, îți schimbă mintea, îți iei luciditatea, nu mai pot să te focusezi pe ce ai de făcut. Atenție câte informații îți iei și din ce părți, cine te inspiră, pe cine asculți de fapt. În momentul ăsta empatia te va ajuta foarte mult. Ce să vezi, în primul rând față de tine. Ok, nu sții bine în situația în care ești, dar cum faci să îți iei capul de la starea asta și să îl pui în direcția în care să te ajute să să progresezi. Ce cărți ai citit și ai vrea să citești? Ce resurse ai vrea să dobândești și acum ai timp pentru asta? Nu e concediu, dar faptul că nu mai faci drumurile astea până la serviciu îți dă timp se evaluezi și să te relaxezi, că până la urmă, ai nevoie și de odihnă ca să ai capul treaz, dar găsește-ți în timpul acesta resursele care te ajută să crești.

Ne e teamă de preconceptiile deja întipărite, de tot ceea ce auzim prin apropiați, prin vecini. Hai să ne formulăm propriile propoziții pentru creierul nostru. Ale mele sună felul următor: „Vreau să dăruiesc cât mai multe în perioada asta de acasă pentru ceilalți, în orice fel pot, prin skills-uri, prin cunoștințele mele, prin suport tehnic de acasă, prin orice. Vreau să îmi păstrez mintea clară și limpede și relaxată, așa încât să pot să văd oportunitățile. Când îmi e frică, întotdeauna când mi-a fost frică și, crede-mă, am experimentat frica în multe feluri, mai ales să merg si în partea de fizic. Mie când îmi e frică mă încordez. Ăla e primul lucru care nu numai mie mi se întâmplă, tuturor ni se întâmplă. În momentul în care înlăturăm în mare parte, pe cât putem frica, mintea devine mai relaxată și mai ageră la a vedea ce e bun și ce e potrivit în jurul nostrum, ce ne ajută să creștem și să găsim soluții la situația actuală. De obicei, când ne e frică, vedem îngust.

Vedem numai ce ni se arată sau o fâșie foarte mică. Hai să ne ridicăm puțin și să vedem toată harta, să vedem ce e dincolo de virusul care se plimba printer noi. De ce au oamenii nevoie? Ce din ceea ce avem noi, putem livra către oameni? Ca să depășești frica de necunoscut, frica de a pierde, frică de moarte, stai în contact cu oameni valoroși, ascultă oameni care chiar te inspiră. Vorbește cu prietenii tăi sau cu părinții tăi dacă sunt pozitivi, dacă nu, lase-le acolo unde sunt. Ai nevoie să ai mintea trează ca să poti să ajuți. Singurătatea și inutilitatea duc la depresii, la deprimare.

Când stai acasă, fă-te util pentru tine, învățând, lucrând, crescându-ți brandul, și pentru ceilalți, ajutându-i online. Cum pui în practică skills-urile pe care le ai? Cum treci în online ce vrei să faci pentru ceilalți? Și aici voi vorbi despre două direcții: unii care au deja un business, sunt antreprenori și trebuie să se promoveze, să se reinventeze, și ceilalți, care nu au avut niciun business în viața lor, poate au vrut sau vor sau ar vrea.

Tedy Necula
Tedy Necula

Pentru fiecare și pentru mine, și pentru alții e despre cum îți descoperi sau cum îți masterizezi skill-urile tale. Puneți întrebarea și dacă totul începe de la 0, acesta e momentul în care totul se putea să înceapă de la zero, nu știm. Dar trebuie să fim pregătiți. Comunică-ți skills-urile! Uite, un exemplu: mi-a luat 10 ani să fac blogurile astea care sper că sunt valoroase pentru tine, pentru că am întrebat oare ce vor spune ceilalți profesioniști, mai mari decât mine, din industria filmului sau a comunicării, dacă încep eu să vorbesc. E o abordare foarte proastă. Îi doare undeva și ar trebui să te doară și pe tine la fel. Contează ca tu să livrezi ce ai de livrat și oamenii vor să te vadă. Uită-te la vloggerii ăștia mai mici care nu au nicio treabă de ce vorbește lumea și câștigă milioane și nu glumesc.

Al doilea punct – Comunică, comunică către publicul tău!

Găsește publicul. Dă-mi mesaj, putem să te ajutăm și cu chestia asta. Probabil că ai teamă de eșec. Probabil că te întrebi dacă pun în practică cum apuc eu de chestia asta, de unde sa incep, nu am făcut asta în viața mea. Probabil că am teama de camera video, să mă filmez. Gândește-te la câteva lucruri foarte simple.

Obiectivul ăla din fața ta, fie el de la aparat, cameră video, telefon, camera de la laptop e cineva. E omul acela către care vrei să vorbești. Exersează, nu o să treacă din prima. Nu începe cu „o să încerc o dată”, încearcă de trei, încearcă de cinci. Pe la a cincea o să încep să îți dai seama cum ai de lucrat, la ce ai de lucrat.

Al treilea punct – Înlătură teama de eșec!

Apucă-te și fă ce ai de făcut! Gândește-te care sunt skills-urile, la ce ești bun, cum le slefuiesti, ce servici ai putea să dai si cum ai putea să te promovezi, aici te putem ajuta noi. Și ce ți-ar face plăcere. Nu fă ceva doar pentru că se vinde. Uite, am ascultat ieri un speaker, care spunea chestia asta: “Nu te apuca acum să înveți ceva ce ți-ar lua patru, cinci, șase ani”. Fă ce știi că e aproape de sufletul tău și poți să dai mai departe. Pune în aplicare!

Al patrulea punct –  Dăruiește, fă-te util!

În momentul când te simți util, inima ta crește și mintea ta e sănătoasă. Fă-te util și gândește-te la ce ai de dat pentru că lumea îi urmărește pe cei care inspiră. Dăruiește din timpul tău pentru cauza pe care o simți.

Al cincilea punctBucură-te din lucrurile simple!

Îți spun câteva lucruri simple din care să te bucuri și care să te ajute. În primul rând, ca mindset. Gândește-te la perioada asta ca și cum ești întru-un proiect de câteva luni pe un alt continent, nu poți să fii lângă ai tăi fizic, dar faci orice ca să le fii aproape de departe, ca să te simți Ok cu ei și cu tine și tu să progresezi în ceea ce ai de făcut în acel proiect. Pune-ți mindset-ul ăsta în cap. Nu fii contra curentului. Înțelege că ceea ce trebuie să faci este să stai acasă și să prosperi. Stai acasă. Ce e mai rău, ți se poate întâmpla. Nu da în paranoia, dar nici nu te expune aiurea pe drumuri, iar dacă nu ești singur și ești cu mai mulți în casă, ai grijă de ei.

Empatie, empatie, empatie. Pune accent pe ce ai de făcut, pe tine și, da, nu uita să te relaxezi.

Sunt Tedy Necula și rămâi cu noi, de acasă!

Tedy Necula produce campanii video inspirationale pentru branduri, in cadrul agentiei care ii poarta numele. Campaniile sale sunt memorabile si pline de emotie. Din portofoliul lui fac parte Fan Courier, Colliers, Unilever, Apa Nova, Chevrolet, UNICEF. Prin povesstea sa de viata inspira audinte din toata lumea. Inspirationalul aduce revelatii, iar revelatiile produc schimbarea. 

Alte articole

One Reply to “Cum îți găsești motivația de acasă”

  1. Impresionat! Am citit articolul pe nerasuflate! La final abia am urmarit si un video! Nu am cuvinte. Felicitari pentru tot ce ai realizat!!! Nu multi oameni au puterea ta, curajul tau!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *