Lecțiile despre lidership se învață în familie

Spread the love

Pe tema lidership-ului s-au scris multe cărți și articole, s-au livrat multe cursuri și s-a discutat mult. Cu atât mai mult anul acesta, discuțiile despre lidership și despre schimbare au acaparat scena. Pentru că nu-i așa, când este mai multă nevoie de un lidership bun, decât într-o situație de criză? Și, cu toate acestea, puțini sunt cei care pot spune că oamenii i-ar urma necontenit, pentru că știu că vor fi ghidați într-o direcție bună. Și daca subiectul este atât de dezbătut, ce aș putea scrie eu, despre lidership care să îi inspire pe ceilalți? Vă voi spune ce am învățat despre lidership de la mama:

 1. Mama nu este prietena copiilor. Îi iubește, are o relație apropiată cu ei, le vrea întotdeauna binele, însă există întotdeauna limite. Pentru că mama este acea figura cu autoritate (a nu se citi autoritară) care protejează copiii mai presus de orice: impunând reguli, ascultând, ghidând, vindecând, sfătuind, conducând.
 2. Mama este cea care stabilește cadrul și structura. Iar structura este necesară pentru că oferă siguranță și predictibilitate familiei și permite canalizarea eforturilor către aspecte ale vieții mai puțin rutiniere.

  Roberta Plesa
  Roberta Plesa
 3. Unele lucruri nu se negociază. Sunt multe situațiile în care cedezi în fața copiilor, însă sunt situații în care limitele sunt cele care contează. Respectarea acestora creează relații de încredere, protejează integritatea fizică a familiei și asigură o dezvoltare armonioasă a acesteia.
 4. Interesul copiilor este acul busolei care te ghidează. Indiferent dacă ceea ce stabilești ca direcție sau regulă este pe placul copiilor sau nu, nordul busolei ramâne bunăstarea familiei.
 5. Mama trebuie să știe întotdeauna ce se întâmplă în viață copiilor ei. Indiferent dacă e bine sau rău, mama trebuie să știe, ca să poată proteja copiii. Asta nu înseamnă că nu vor exista consecințe. Înseamnă că în fața celorlalți, familia este unită.
 6. Mama alocă întotdeauna timp copiilor. Pentru că nicio relație de încredere nu se poate construi de la distanță, indiferent daca ea este fizică sau psihologică.
 7. Mama este acolo ori de cate ori este nevoie de ea. Nu exista priorități mai acute decât nevoia copiilor ei. Atunci când copilul are nevoie de ea, mama lasă tot și este prezentă.
 8. Mama are o putere vindecătoare. Este suficient să îi spui că te doare și știi că prezența ei te face să te simți mai bine.
 9. Viitorul copiilor nu este despre mama. Niciun copil nu trebuie să se ridice la standardele ei sau să facă alegeri de dragul ei. Viața copiilor le aparține în totalitate. Deciziile acestora au oricum în ele o doză bună de mama. Pentru că mediul în care au crescut își va pune întotdeauna amprenta pe copii, implicit pe deciziile pe care aceștia le vor lua.
 10. Mama îi pregătește pe copii pentru a-și trăi propria viață. Îi echipează cu tot ce au nevoie pentru a pleca în lume, apoi îi lasă să își trăiască propriile alegeri. Chiar dacă asta înseamnă să îi lase să învețe din greșeli, din propriile greșeli.

Bineînțeles, în text mama poate fi înlocuită cu tata. Lecțiile sunt aceleași și din fiecare, liderii ar trebui să învețe câte ceva. Pentru că nu-i așa, familia este cea care ne formează și din care decurg temele pe care le studiem toată viața.
Lidershipul este așadar simplu de învățat și aplicat. Trebuie doar să deschidem ochii și să aplicăm regulile pe care le-am învățat de mici. Fie că ele sunt de urmat, de evitat sau de schimbat.

Multumesc, mama!

_____________

Despre Roberta Pleșa
Roberta este un profesionist HR, pasionat de dezvoltare. Are o experiență de 11 ani in zona de Learning & Development și 2 ani in Dezvoltare Organizatională. În prezent, oferă servicii de training și consultanță HR prin intermediul Intentional Insights, a cărei fondatoare este (www.intentionalinsights.se)   

Roberta Pleșa
Roberta Pleșa

Alte articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.