You are not alone

Spread the love

sau
Conectarea emoțională dintre oameni în noua realitate

Tot mai mult se vorbește despre o noua realitate care se instalează în viețile noastre, o realitate hibrid în care pendulăm între virtual și contact față în față, la distanță sau despărțiți de un plexiglas, între a petrece mai mult timp acasă și socializare prudentă sau deloc, între telemuncă și eventuala posibilitate de a munci pe rand la birou.
Și asta mă duce cu gandul la una dintre expresiile paradoxale cele mai puternice auzite la un curs de coaching, acum mulți ani, cu Alain Cardon, un pionier și nume de referință în piața de coaching romanească: ”Oamenii sunt profund conectați și profund deconectați între ei in același timp”. Cu cât suntem mai departe unii de alții, cu atât ne dorim să fim mai aproape și acest fapt ne apropie. Cu cât stăm mai aproape fizic cu atât devine mai periculos și efectele ne arată ca e mai bine să stăm la distanță, să petrecem mai mult timp acasă, să ne conectăm mai mult cu cei cu care trăim și mai degrabă ne conectăm la distanță, virtual, cu ceilalți.

Anda Șuta
Anda Șuta

Și cum aleg să mă uit la Care e oportunitatea aici, în acest paradox și în această nouă realitate? îmi dau seama că acest nou tip de conectare virtuală, la distanță ”ne obligă” să fim tot mai buni și chiar să excelăm într-o conectare mentală și emoțională profundă, o comunicare de înaltă calitate.
Însă, cum știi că ai o comunicare bună în multele ședințe în Teams sau Zoom dintr-o zi? Sau că ai o conectare emoțională în discuțiile telefonice dintre ședințe? Cum păstrezi conexiunea emoțională și poate devii chiar și contagios emotional pozitiv cand ai griji legate de familie și ai copii care mișună, vorbesc sau fac gălăgie în jurul tău? Cum ai o conexiune de calitate cu familia mai ales dacă petreci 24 din 24 h împreună și uneori contextul devine sufocant și obositor?
Ce am observat eu în ultimele luni e că o conectare și comunicare de calitate înseamnă cateva lucruri simple luate separat și totuși practicate în ansamblu, necesită niște ”antrenament la sala numită Conștientizare”:

  1. În primul rand, Taci și ascultă ca un vanător. Adică în conversații sau ședințe fie că ești online sau față în față, propune-ți să stai în liniște, să lași spațiu și să asculți pe langă cuvinte, și stări, preocupări, poate îngrijorări sau satisfacții, bucurii ale tale dar și ale celorlalți;
  2. Apoi, pune ”pe masă” cu curiozitate cand observi ceva relevant. Poți să spui ceva de genul ”eu observ ….”, ” te aud că spui…”. Adică pune reflectorul pe celălalt și arată că ești acolo, ba chiar mai mult vrei să afli mai multe despre el in context;
  3. Pe urmă, vorbește despre tine, folosește persoana a II-a singular: ”când observ că toată lumea tace, mă duce cu gandul că nu reușesc să vă implic…”, ”când vă aud nervoși, mă întreb cu ce pot să contribui ca să vă detensionați”, etc.
  4. Stai împreună cu ceilalți ”pe aceeași parte a mesei” și fă parteneriat cu ei, oferă-le credit și împreună veți produce schimbarea. Încrederea e ingredientul principal în această perioadă la care dacă adaugi și autonomie, adică spațiu ca ceilalți să se desfășoare, s-ar putea să micșorezi substanțial copleșeala, oboseala și starea de îngrijorare instalate în această perioadă;
  5. Rămai conectat cu ceilalți chiar și atunci cand nu ai chef de nimeni, caută să transmiți energie pozitivă sau să apreciezi ceva bun. Astfel ai șanse să fii contagios emoțional și să produci un efect de domino în sens pozitiv.

Despre felul în care se produce contagiunea emoțională, adică cum influențăm starea celor din jur, uneori fără ca noi sau ceilalți să ne dăm seama vom vorbi mai multe într-un episod următor.
Când ai integrat toate acestea, ai exersat tăcerea și ascultarea mai des, poate chiar și in momente în care nu iți este confortabil însă iți este benefic și te ”pui în papucii celorlalți mai des ca să contruiești alianțe și ”împrăștii” aprecieri și încredere?  întrebă-te:

Ce efecte benefice au toate aceste practici în munca și viața ta?  

Ce rezultate obții în aceasta perioadă cu echipa, colegii, șefii, clienții, partenerii de business cand sunteți conectați real?

Care e calitatea relațiilor cu prietenii, copiii, părinții și chiar partenerul/a de cuplu, în pandemie?  Ce se întamplă între voi când apreciezi și ești apreciat, când comunici cu încredere și cu energie pozitivă?

___________

Despre Anda Șuta

Coach PCC ICF, Mentor Coach, Facilitator “You are more”, Board member and President ICF Romania and TPC Leadership Associate Partner

Anda Șuta
Anda Șuta

Alte articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.